Brettvett

Vi tenker å levere ut et skriv til hvert longboard vi selger på Jovial.no. Dette skrivet tenker vi skal inneholde brettvett: Ting som man ikke automatisk vet som nybegynner, men som man burde vite noe om når man skal stå på longboard.

Samme innhold tenker vi å publisere her som en guide for folk som er nybegynnere på longboard. Her legger jeg ut et veldig grovt førsteutkast, og ønsker tilbakemeldinger på punkter vi burde ha med og ting vi burde utdype litt.

Be gentle! 😀

Brettvett
Er du helt ny på longboard? Her kommer noen tips og triks for deg som er nybegynner.

Beskyttelse
Bruk hjelm! Alltid! Vi kan ikke understreke dette punktet nok. Treffer man hodet når man faller eller blir påkjørt, så er veien kort til at man dør eller blir invalid. Det høres dramatisk ut, men det er slik det er! Du føler at du kanskje har full kontroll når du er ute og cruiser, men har den bilen som ikke ser deg når den svinger rett ut foran deg det?

Det anbefales også slidehansker, knebeskyttelse, håndleddsbeskyttelse og albuebeskyttelse. Spesielt slidehansker kan være lurt da man ofte faller på hendene. Håndleddsbeskyttelse kan også vurderes da brukket håndledd er en veldig vanlig skateskade. Ryggplate anbefales også hvis du skal opp i høy fart.

Regn, snø og salt
Hvis du vil bevare brettet ditt, og ikke ønsker å kjøpe nye kulelager: Ikke stå på longboard i regn, snø eller på salte veier. Det vil ødelegge kulelagerene (og alt annet av ubehandlet metall) ganske kjapt.

Bremse
Mange lurer på hvordan man bremser på et longboard. Det finnes flere måter å bremse på, men den vanligste er fotbremsing. Det krever litt trening, men i praksis betyr det at du setter den ene foten i bakken mens den andre er på brettet.

Se Loaded sin humoristiske instruksjonsvideo på: http://www.youtube.com/watch?v=5LloIFi4Qb8

Når du begynner å bli komfortabel med fotbremsing så kan du lære deg å slide. Det er definitivt den morsomste måten å bremse på!

Se hvordan du tar en såkalt Coleman-slide her: http://www.youtube.com/watch?v=qcQpcvkylGs

Speed-wobbles
Wobbler brettet når du kommer opp i fart slik at du må baile? Dette er først og fremst et spørsmål om balanse. Jo bedre balanse du har på longboard, jo mindre vil du wobble. Det er derimot noen ting man kan gjøre for at brettet skal bli mer stabilt før man oppnår den balansen:

 • Stramme truckene
  Du kan stramme den største bolten på trucken (kingpinen) slik at brettet blir litt mer stabilt. Pass på at du ikke strammer så mye at bushingsene (dempingen) tyter ut. Husk at balanse er nøkkelen, og jo mykere bushings du blir komfortabel med – jo bedre balanse får du.
  Det anbefales ikke å stramme for mye. Strammer man for mye så ødelegger man bushingsene, og kjøringen blir mer ustabil.

  Må man stramme trucken mye for å få et stabilt brett, så bør man heller gå til innkjøp at noen hardere bushings.

 • Bytte bushings
  Bushings har mye å si hvordan brettet føles og oppfører seg. Hvilke bushings du bør velge varierer av mange forskjellige faktorer: Hvor mye du veier, hvordan du ønsker at brettet skal svinge, hva slags kjøring du skal drive med osv. Det beste rådet er å prøve seg frem og finne det som passer perfekt for deg!

Knirkelyd fra brettet
Dette er sannsynligvis «pivot»-cupen som lager litt lyd. Dette er i utgangspunktet ufarlig, men du kan med fordel smøre koppen litt med flak fra en vanlig håndsåpe. Du finner også flere triks rundt dette på nett.

Skrapelyd fra hjulene
Sannsynligvis kommer dette fra kulelagerene. Det kan være dritt som har kommet inn i dem, eller at de har begynt å ruste (se punktet om å stå på longboard i regn, snø og på salt).

Du kan enten rense kulelagerene, eller så kan du bytte dem ut. Husk at kulelager er forbruksvare, og det er ikke uvanlig å bytte dem ut titt og ofte.

Se denne filmen fra Bustin Boards hvordan du kan rengjøre kulelagerene: http://www.youtube.com/watch?v=NbBbz5C47Hw

Nettsider av interesse
Selvfølgelig Jovial.no som har norges beste utvalg innen longboard! Trenger du noe eller om du lurer på noe så er Jovial.no plassen!

Longboard.no er Jovial.no sin egen longboardressurs. Her prøver vi å lage komplette guides på alt innen longboard. Er du ny og lurer på noe, så finner du mye her.

Asfaltsurfer.com – Norges største longboardforum. Her er det veldig mange kunnskapsrike folk som står parat på å svare på spørsmålene dine!

Silverfishlongboarding.com – Kanskje det viktigste nettstedet innen longboarding. Verdens største forum med uendelig mye informasjon.

Skateslate.com – En ressursside i samme kategori som longboard.no.

 • Mikko

  Vil si at slidehansker er et must. Som nybegynner er det garantert at man går på tryne og det første man gjør er å beskyttes seg selv med hendene. Gode hansker er tingen.

  Mitt persktiv:

  Hjelm —-> hansker —->knebeskytter—->ryggskinne—->albubeskyttere.

  Kjøpet helt enket brett første gang alla crusebrett med gode og store hjul med et godt grep. Begynne på flaten og start med enkle bakker. Lær å fotbrems først før en begynner med å lære å slide. Kan forter føle seg mer komfertabel i høyere fart når en behersker fotbremsingen.

 • erlinghamso

  Takk for god tilbakemelding, og endringene er gjort! Noe mer du kommer på?

  Har planer om å få lagt ut et utkastk over hvordan jeg ser for mer innholdet for «Alt om longboard»-delen. Følg med!

 • Andreas

  – Video for å lære å ta coleman slide : http://www.youtube.com/watch?v=qcQpcvkylGs
  – Kapittelet med hjem burde komme først.
  – Legge mer vekt på riktig bushings til riktig bruk fremfor å stramme kingpin. Selv om man strammer en for myk bushing maksimalt så er det fortsatt for myk. Dette vil også forkorte levetid/ødlegge bushingene.

  Ellers godt initiativ, blir morro å se siden få mer innhold.