Komplett longboard til 574,-. Fantastisk! Eller?

Det finnes flere og flere som selger longboard. Og som en naturlig utvikling kommer dessverre også de billigste billigbrettene som er billige på alle måter ut på markedet. Hvorfor skal man ikke velge et av disse brettene – men betale mer for noe skikkelig fra en butikk hvor de som jobber der har peiling på longboard?

For å forklare hvorfor det finnes forskjell på et kvalitetslongboard og et billig og kjipt longboard, har jeg valgt å dele brettet inn i hoveddelene og forklare hvorfor og hvordan de kan variere i kvalitet.

Deck (platen)

Et deck er som regel laget av tre. Tre finnes i mange forskjellige typer – og mange forskjellige kvaliteter. Tre med dårlig kvalitet har gjerne mange svakheter i strukturen, og det er langt mellom årringene. Jo lenger det er mellom årringene – jo mindre tåler treet. Dette er som regel et resultat av å framskynde vokseprosessen på trær. Hvis du har muligheten, se gjerne på forskjellen mellom tømmer i et gammelt hus, og tømmer i et nytt hus.

Et deck laget av dårlig tre vil tåle langt mindre. Hvor kjipt er det ikke om brettet knekker første gang du kjører ned en fortauskant? De som lager billige brett bryr seg ikke om dette. De skal jo bare få brettet solgt billig?

Truck

De fleste trucker er såkalt «cast» trucker. Eller «form»-trucker. Dette betyr at stålet blir helt ned i en form i flytende tilstand, og så stivner det og blir en bestemt form. Ved å bruke denne teknikken (i motsetning til CNC hvor man skjærer ut trucken fra ett stykke aluminium eller stål), er det fare for bobler, ujevnheter og skjønnhetsfeil.

Hvis man bruker én form for ofte, så vil man få mer og mer feil. Bruker man ikke god nok tid på å få ut boblene og svakhetene i det flytende stålet så vil kvaliteten bli dårligere. De som lager de billigste truckene bryr seg ikke om alle bobler og alle skjønnhetsfeil er jevnet ut. De skal jo bare selge det billig?

Hjul

De som har satt seg litt inn i longboard vet hvor viktig polyurethanblandingen (gummiblandingen) er på et hjul. En dårlig blanding vil gi et ujevnt og dårlig hjul som slites fort og gir en dårlige følelse når man kjører på det. De som lager billige hjul tenker ikke på hvor godt et hjul føles når det cruises på. De skal jo bare selge de billig?

Resten (kulelager, monteringsskruer, griptape etc.)

Man gjør valg mange plasser i prosessen når man lager alle delene på et longboard. Skal man bruke det sterke og litt dyrere stålet – eller det billige og svake? Skal man lage kulelagerene med høy presisjon, eller med billigere og lav presisjon? Skal limen på griptapen være av høy kvalitet, eller av lav kvalitet hvor sandkornene faller av tidlig og griptapen ikke henger fast lenger enn to turer? De som lager tilbehøret bryr seg ikke om det varer og tåler det det skal tåle – de skal jo bare selge det billig?

Jeg har bevisst ikke brukt konkrete eksempler i dette innlegget, og håper at folk har dette i bakhodet når de kjøper et «billigbrett». Jeg kan garantere at de som kjøper billigbrett gjør en av følgende:

 • Blir misfornøyd med brettet – og derfor mister stoken på longboard generelt
 • Innser at brettet de har kjøpt er noe skvip, og kjøper et nytt og bedre et

Dette innlegget minner meg om skateboard. Husker dere de som ble/blir solgt i leketøysbutikkene? Veldig rimelige, og veldig, veldig dårlig kvalitet.

 • Ekv

  Fraktkostnader på eBay varierer. Jeg kjøper mest sannsynlig nå Madrid City etter sammenligning med andre nettbutikker. Ebay er ikke dyrere enn noe annet med frakt…

 • Sammy

  Bruk de lokale butikkene dine når du kjøper longboard, med mindre du skal ha noe de ikke har inne/ikke får tak i!

  Det er tross alt disse butikkene: Jovial, longboardgarage og Kingofthehill
  Som gjør det mulig for oss kjørere og arrangere konkurranser og samlinger her i norge!

  Jeg er egentlig en inhabil teamkjører for jovial, men jeg har prøvd og prøver/kjøper alltid mye utstyr. Norge eller ei.

  Det lille jeg ikke får tak i på jovial, det sier jeg at de skal ta inn. Noen ganger går det, andre ganger ikke.
  Da får jeg tak i det på nettet, men jeg kjøper alltid fra butikker som støtter skateboarding og er drevet av skatere!
  Da vet jeg at jeg enten støtter et annet community; daddiesboardshop.com støtter skatere i vancouver, canada feks. eller så gir jeg fattige skatere mat i munn 🙂

  INGEN av de som driver longboardbutikk i norge blir rike!!! Det er såpass nytt at alle tre butikkene taper penger hvert år. De har tatt lån i banken for at du og jeg skal ha det godt!

  SÅ, neste gang du lurer på om du skal kjøpe nye abec11 hjul på jovial, koth eller fra daddiesbs. Det er ikke mange penger det er snakk om egentlig!!!

  Håper ikke denne kommentaren var for hvass og at alle bruker hodet og hjelm

  SKATE HARD PARTY PEOPLE!!!

  -Sammy

 • bk

  hmmm….hva med å kjøpe brett fra utlandet feks ebay…fantastisk billig og like brett som jovial selger

  • Absolutt en mulighet!

   Men husk ekstra fraktkostnader, moms når du tar det inn i landet, lang leveringstid (og mulig det ligger en del uker i tollen hvis ting ikke er på stell) og den kostbare og lange prosessen hvis det er noe som ikke stemmer (fått tilsendt feil, noe mangler etc.). Og da skal det også tilbake igjen (hvis butikken har såpass god service).

   Hørte en gang en historie om en som kjøpte et komplett brett – og fikk kun deck. Totalprisen ble nesten dobbelt av hva det hadde kostet å kjøpe i Norge.

   Pluss at du mister den fantastiske norske forbrukerloven som sikrer deg som kjøper enormt.

   Og så må du ikke glemme at du mister den fantastiske servicen – på norsk 🙂

   Hvis dette er ting du ønsker å risikere, så er det definitivt et alternativ å kjøpe fra utlandet 😉