Ta med hjelmen din, for sva…#(F)¤%&%!!

Vinteren er fortsatt her og er bikkje kaldt der ute. Som sagt tidligere er tiden nå genial til å bruke den velfylte sparegrisen til å hamstre sessongens utstyr. Må selv nevne at jeg tråler nettet og teller kroner og øre. Ønsker ikke å kjøpe mer enn det som er nødvendig og er alltid på jakt etter bra tilbud, samt at fjor årets utstyret til en billige penge er ikke forakte. Men etter noen år på bena og brett er det noe jeg ikke lar pengene styre og (koster det, så for det koste) det er ny hjelm. Har prøvd å bytte hjelm foran hver sessong, samt testet ut flere hjelmer for å finne den som er best egnet og mest sikreste hjelmen som finnes for denne sporten. Fra de første årene med ikke eksiterende hjelmer for longboard/downhill longboard, til denne sessongen med 3 fullverdig og renspikka downhill hjelmer. Ja det har vært flere hjelmer der ute, men jeg ønsker å ha en som er super sikker og som er laget for dh. Har hatt et par tryn og god erfaring med andres tryn, derfor ny hjelm ofte. Better to be safe, than sorry. Eller på norsk, forskjell mellom å være grønnsak eller klar i knollen.

 Halv hjelm eller fullfjes hjelm? Ja takk begge deler. Vil ikke gå inn på så mye om halv hjelm eller skate hjelm, siden utvalget er veldig bra og halv hjem er et minium for å rulle med brett. Utvalget for full fjes har vært veldig dårlig, har testet litt for skjellig, men ikke helt vært fornøyd. Forsøker å kjøre mest mulig med fullfjes, det er mer safe og man beskytter hele ansiktet og det ha et visir i stedet for kjøre briller er digg, spesielt digg når farten er godt over 50 kmt. Pleier som regel grine som unge på veien ned med halv hjelmen og solbrillene på i den farten. Så visir er et must. Men mange av hjelmene er tunge, stygge og lite aerodynamiske. Samt har litt dårlig synsvidde og er ikke laget for å stå i tuck, dvs ha hode på skakke fremover. For tunge hjelmer (slik som motorsykkel hjelm) gjør at det blir veldig tungt for nakken og hode synker for langt ned. Jeg har valgt halv hjelm når jeg kjøre bakker som er svingete og teknisk krevende, dette fordi jeg trenger å ha fylt utsyn, side syn og lett hjelm som ikke ødelegger bevegelsen på hodet når jeg må spotte svinger for motgående biler og hinder. Men dette er absolutt bakker som jeg burde kjøre med fullfjes og dette har vært en til og fra avgjørelse. Etter flere sessonger med Bell hjelmer laget og godkjent for downhill sykling har jeg endelig fått meg en renspikka hjelm for fullefjeset. Etter mange veiinger, tråling på nett og søvnløse netter falt valget på Predator hjelmen DH-6. Det er er hjelm som er lett som en fjær, har godt syn, sitter som støpt på hodet. Med Predatoren føler jeg som har på en motorsykkel hjelm, bare at den veier en 1/4 del. Predator DH- 6 er godkjent etter EN 1078 Standarden for bicycle helmets og er den standarden IGSA har satt for sin utøvere. Den er aerodynamisk, og er laget for å ha i tuck. Ligner veldig på Charly No Limit hjelm som har vært brukt av mange dh folk, men ikke fult så sikker og vært diskutert fra og til av flere longboardere om det er en god og sikker nok hjelm for down hill på longboard.

Det er ikke bare Predator http://predatorskates.wordpress.com/ som ser mulighetene og behovene for renspikket longboard hjelm. Men du har også Risch Aerohelmets som har holdt på en stund, de har for det meste laget hardcore areohjelmer, men har nå kommet med litt mildere variant for massene, Ape og Donky love. Hjemmesiden er ikke så oppdater, så jeg vil anbefale og sjekke ut siden på facebook http://www.facebook.com/pages/Risch-Aerohelmets/227589337255638?sk=wall#!/pages/Risch-Aerohelmets/227589337255638 Triple Eight som er kjent for å lage skate hjemler, kommer i år ut med en helt ny fullfjes hjelm T8 – Racer. Valgene er mange og prisene er overkommelig. Greit at man kan kjøpe en enkel fullfjes hjelm feks Bell Drop http://bikereviews.com/2009/12/bell-drop-helmet-2010/ Hive på visir og kanskje hive på litt maling/lakk for egen designet hjelm til en litt billigere penge. Men ikke for å være forgjenlig synes jeg at å bruke penger på ny hjelm ikke er sløsing på av penger. Heller en kul hjelm og ok brett enn det mottsatte. Det er også viktig å støtte opp de som faktisk gidder å sette seg ned å lage en slik hjelm. Kjøpe produktene deres og håpe på at hjelmene som kommer neste år er kulere og enda sikkrere. Per dags dato er tre forskjellig donwhill hjelmer der ute, i dag er det sikkert over hunder kjent og mindre kjente brett merker. Vi trenger absolutt flere som lager hjelmer.

Kjørt hardt, men safe!

Mikko Aijala

Stavanger