Deck er kroppen (platen) til et longboard. Veldig mye avhenger av decket, og det er ofte det man fokuserer på når man skal kjøpe et longboard. I hvert fall sitt første.

Sjekk ut infoarket for illustrerte beskrivelser av det meste som har med longboard å gjøre.

Form (shape)

Deck kommer i uendelig mange former, og det finnes omtrent like manger former som det finnes deck-typer. Det er vanskelig å dele det inn i kategorier, og vi har falt på to hovedkategorier: Symmetrisk og pintail.

For et teknisk brett (downhill, freeride/slide etc.) så er det mer typisk med et symmetrisk brett. Merk her at symmetrisk blir litt misvisende siden det langt ifra alltid er helt symmetrisk, men det har utklipp for å unngå wheelbite slik illustrasjonen viser. Pintail er mest vanlig på cruisebrett, men varianter av formen finnes det flere av på mer tekniske brett også. Formen på brettet utelukker sjelden en spesifikk gren.

Flex

Ett av hovedkarakteristikkene til et longboarddeck er hvor mye flex det har. Det kan variere fra flex hvor hvis du hopper på brettet så går det i bakken – til et brett som er så stivt som produsenten klarer å lage det. Noen brett har til og med kjerner av karbon for å gjøre brettet enda stivere (og lettere).

Lag (ply)

Decks er som regel laget av finer/kryssfiner eller bambus. Gjerne en kombinasjon. Det finnes også decks laget (delvis) av glassfiber, karbon, aluminium og lignende – men de er mest for spesielt interesserte. Når man snakker om ply så snakker man som regel om hvor mange lag med finer brettet har. Som tommelfingerregele så blir brettet stivere jo flere lag (ply) den har.

Truckmontering

Det finnes tre hovedmåter å montere truckene på: Drop-through-mount, flush-mount og top-mount. Drop-through-mount betyr at trucken går gjennom platen og baseplaten monteres på oppsiden. Flush-mount betyr at det er freset et hull der trucken passer slik at den går delvis gjennom platen. Top-mount er tradisjonell montering rett på under platen.

Kicktail

Kicktail er en kjent karakteristikk fra tradisjonell skating. En kicktail er når den ene siden (eller begge) er buet opp slik at når man tråkker på den så steiler brettet.